Eerste Hulp Bij Piekeren

5 tips hoe je kunt stoppen met piekeren

Het is zondagavond, je ligt in bed en je ligt te piekeren. Je kunt niet slapen. In het weekend heb je je heerlijk kunnen ontspannen en toch blijft dat hoofd nu maar door gaan. Niet fijn, aangezien je een drukke dag en misschien wel drukke week voor de boeg hebt. In deze blog vertel ik je hoe je het piekeren kunt stoppen en rust in je hoofd krijgt.

 

Piekeren, is het een probleem?

Piekeren is het steeds weer herhalen van dezelfde stroom gedachten. Anders dan bij nadenken, leidt piekeren meestal niet tot een oplossing. Dus ja, piekeren is een probleem. Het kost veel tijd en energie. Daarnaast zorgt piekeren voor slapeloosheid, stress en kan het zich uiteindelijk ontwikkelen tot een angst of een depressie.

 

De oorzaken van piekeren

De oorzaken van piekeren kunnen heel divers zijn. Het kan gaan om een moeilijke werksituatie, relatieproblemen, zorgen over het inkomen, zorgen over je eigen gezondheid of van je ouder wordende ouders. In deze blog vertel ik hoe je het piekeren kunt stoppen en rust in je hoofd krijgt, zodat je weer goed slaapt en de dag fris begint. Β Hieronder lees je 5 tips hoe je dat kunt doen.

Β 

Eerste hulp bij piekeren, 5 tips

Meestal komen piekergedachten in de nacht, als je net wilt gaat slapen. Of je wordt er midden in de nacht van wakker. Wat kun je dan doen? Hieronder beschrijf ik verschillende mogelijkheden, ze staan in een willekeurige volgorde. Het zijn suggesties, je hoeft ze niet allemaal te doen. Probeer er één uit en kijk of deze bij jou past. Zo niet, dan probeer je een andere.

Tip 1: breng de aandacht naar je lichaam

Ga op je rug liggen en ontspan het lichaam van top tot teen. Ontspan elk afzonderlijk deel. Begin bij het hoofd en ontspan het hele gezicht (voorhoofd, ogen, wangen, kaken en kin), vervolgens ontspan je de nek, schouders, armen en handen en zo ga je het hele lichaam langs. Als je bij de tenen bent ga je weer omhoog naar het hoofd. En vice versa. Net zo lang tot je in slaap valt. Als je het lastig vindt om in gedachten naar een lichaamsdeel toe te gaan, kun je het lichaamsdeel ook zachtjes tegen jezelf zeggen. Door alleen op je lichaam gericht te zijn, kun je niet aan andere dingen denken.

 

Tip 2: breng de aandacht naar de adem

Een andere mogelijkheid is om de aandacht naar de adem te brengen. Ga op je rug liggen en leg je handen op de buik. Adem nu bewust naar de buik. Voel hoe je buik uitzet met de inademing en zacht tegen de handen duwt. Voel hoe de buik terugtrekt met de uitademing. Laat de adem kalm en stil naar de buik toestromen. Volg de adem dan vanaf de neus naar de navel en vanaf de navel naar de neus. Adem zo een paar keer door. Lukt het zo nog niet om de piekergedachten uit te schakelen, ga dan de adem tellen. De uitademing is één en de inademing is twee, uitademing één, inademing twee, enzovoorts. Als de gedachten minder zijn geworden, ga je op de rechterzij liggen. Word bewust van het linkerneusgat en voel de adem in het linkerneusgat. Liggen op de rechterzij geeft rust. Ook voor deze oefening geldt, door alleen met de adem bezig te zijn is er geen ruimte voor andere gedachten.

 

Tip 3: bekijk de piekergedachte

Zodra er een piekergedachte komt, neem je deze helemaal in je op. Ga heel bewust met de aandacht naar die gedachte en neem die gedachte waar. Wat wil deze gedachte jou vertellen? Is het een nuttige gedachte of juist niet? Je geeft geen oordeel over de inhoud van de gedachte, want dan gaat de gedachte met jou aan de haal. Je bekijkt de gedachte als het ware van een afstandje. Zie de gedachte en zeg tegen de gedachte, β€˜ik kom er later op terug’. Adem een paar keer diep uit en in en laat de gedachte los, terwijl je tegen de gedachte zegt, β€˜later’. Dat doe je ook met de volgende gedachte die voorbijkomt. Het kan helpend zijn om een schrift of een kladblok naast het bed te leggen. Als het een gedachte is die echt belangrijk is, schrijf je deze op. Ook dat geeft rust, anders ben je daar weer mee bezig. Deze oefening kun je ook goed overdag doen. Als er een piekergedachte opkomt, schrijf je deze op en kijk je ernaar. Je kunt er dan meteen een aantekening bij maken, bijvoorbeeld wel iets mee doen of niet iets mee doen.

Tip 4: Ga met de aandacht naar iets heel anders

Herinner je een prettige gedachte. Een situatie waarin je ontspannen was. Roep bij jezelf het gevoel op van die situatie en dompel je er helemaal in onder. Dit kan een gedachte zijn aan een vakantie waar je helemaal ontspannen was, of een ander moment waarop je onbezorgd was. Wat maakte die situatie zo onbezorgd en ontspannen? Misschien kun je uit die situatie iets meenemen naar het nu, wat jou kan helpen om te ontspannen.

Tip 5: ga iets anders doen

De laatste tip is misschien wel de meest simpele. Sta op en ga een kort moment iets anders doen. Ga iets lezen, drink een glas water, ga naar de wc of loop gewoon even een rondje door het huis. Doe het wel met aandacht en doe zo min mogelijk licht aan. Te veel licht zorgt ervoor dat de melatonine (slaaphormoon) afneemt. Ga dus geen televisie kijken en laat je telefoon of tablet liggen. Begin daarmee al voordat je naar bed gaat. Zet een uur voordat je gaat slapen de televisie, of ander scherm uit.

 

Ook yogaoefeningen (voor het slapen gaan) kunnen helpen bij het stoppen met piekeren. Als je yoga doet, ben je met de aandacht bij de houding of de beweging. Je voelt wat er metΒ  je lichaam, je adem en je geest gebeurt. Dat zorgt voor rust in je hoofd.

Op verschillende momenten in de week geef ik yogalessen en meditatie, ook in de avond. Misschien mooi om een keer een proefles te doen als je in de omgeving van Schoonhoven woont. Woon je niet in de omgeving doe dan een online les mee. Lees hier hoe je dat werkt en boek meteen je proefles.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie

Lichaamsgeheugen

Lichaamsgeheugen

Hoe het lichaam alles opslaat Kleuring Alles wat we meemaken wordt opgeslagen door het lichaam. We geven elke gebeurtenis een kleuring; leuk, lekker, mooi, fijn, vervelend, stom, vies, lelijk, etc. Dat wordt allemaal opgeslagen op onze harde schijf. Β Lichaamsgeheugen...

Lees meer
Yoga nidra op jouw moment

Yoga nidra op jouw moment

Slaap yoga Ruim 5 jaar gelden alweer, deed ik de specialisatie opleiding yoga nidra bij Dasra Center Yogamontfoort. Sindsdien kun je wekelijks een uurtje ontspanning bij mij boeken.Β  Yoga nidra wordt ook wel slaap yoga genoemd. Het helpt je beter en dieper slapen, is...

Lees meer


contactgegevens

Bedrijfsnaam
YogandraΒ 

Bezoekadres:

Koniniginnekruid 1
2871 NP SchoonhovenΒ 

Postadres:Β 

Lopikerhof 13
2871 PT SchoonhovenΒ 

Mobiel: (+31) 06-19494683

Email: info@yogandra.nlΒ 

 

Kaart locatie Yogandra Schoonhoven

KvK: 72930810
BTW: NL 002206382B87

Algemene Voorwaarden yogalessen



volg mij via